Patlageaua rosie

Denumirea plantei: Patlageaua rosie (lat. Lycopersicon esculentum)

Familia: Solanaceea

Denumiri populare:
Porodici, Rosie, Tomate

Ecologia si raspandirea:
Se cultiva pe toata planeta, este disponibila in sute de specii, de la cele uriase pana la cele de marimea unei fragute, de forma sferica, lunguiata, neregulata, cu nervuri, in forma de para, de culoarea rosie, roz sau galbena.

Perioada de vegetatie:
Patlageaua are tulpina inalta, acoperita cu perisori, poate ajunge pana la 3 m lungime, dar este fragila si are nevoie fie de spaliere de sustinere, fie se agata de alte plante sau suporti. Frunzele sunt lobate (intre 5 si 9 frunzulite pe un petiol), acoperite cu perisori fini. Florile sunt mici si galbene. Fructele sunt rosii, carnoase, gustoase si au multe seminte mici.
Compozitie chimica: apa 90%, glucide, protide, licopen, acizi organici: malic, pectic, citric, fructoza, etc. Calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, zinc, cupru, fier, bor, iod, vitaminele: A, B1, B2, B6,C, PP, E, K, acid folic, betacaroten.

Perioada de recoltare:
Pentru culturile timpurii din solarii se pot folosi soiurile bulgaresti.
Pentru culturile de vara se pot folosi soiurile cu fructe mari, rotunde, recoltarea se face la 130-135 zile de la rasarire.

Afectiuni pentru care se recomanda:
acnee, afectiuni vasculare, arterioscleroza, artritism, astenii, atonie gastrica, azotemie, boli de ficat, comedoame, constipatie, enterite, eruptii cutanate, guta, hiperaciditate gastrica, hipervascozitate sangvina, inapetenta, insuficienta cardiaca cu edeme, intepaturi de insecte, intoxicatii cronice, iritatii tegumentare, litiaza urinara si biliara, obezitate, palpitatii, pancreatite, periartrite, pletora, reumatism, seboree, stari congestive, stari inflamatorii ale tractului digestiv.

Calitati curative si actiune farmaceutica:
energetic, remineralizant, revitalizant, echilibrant celular, aperitiv, racoritor, antiscorbutic, antiinfectios, dezintoxicant, alcalinizant al sangelui prea acid, diuretic, dizolvant uric, eliminator al ureii, favorizeaza exoneratia, prin pielea si semintele ei, usureaza digestia substantelor feculente si a amidonului. Rosiile nu contin oxalati ci un continut comparativ cu al cortizonului.
Utile in lupta cu cancerul si la afectiunile cardiace. Este antioxidanta si previne oxidarea celulelor.

Uz intern:
- afectiuni vasculare, arterioscleroza, artritism, astenii, atonie gastrica, azotemie, boli de ficat, constipatie, enterite, guta, hiperaciditate gastrica, hipervascozitate sangvina, inapetenta, insuficienta cardiaca cu edeme, intoxicatii cronice, litiaza urinara si biliara, obezitate, palpitatii, pancreatite, periartrite, pletora, reumatism, stari congestive, stari inflamatorii ale tractului digestiv – sub forma de rosii consumate ca atare, suc proaspat sau conservat.

Uz extern:
- acnee, comedoame, eruptii cutanate, intepaturi de insecte, iritatii tegumentare, seboree – sub forma de rosii zdrobite si aplicate local, masca din rosie si caolin.

Mentiuni:
Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.

Preparare:
-Rosii consumate ca atare la fiecare masa cat mai multe.
-Mai eficient este consumul sucului de rosii obtinut cu ajutorul storcatorului de fructe, foarte proaspat si consumat inainte de a se oxida. Se poate consuma orice cantitate ,in functie de toleranta individuala se poate consuma 1-2 litri pe zi in mai multe reprize. Singura conditie este sa se consume inainte de oxidare, adica imediat ce s-a preparat.
-In diverse afectiuni ale pielii se poate aplica simplu sau sub forma de masca cu diferite adausuri(caolin, ou, miere, smantana, etc.) in functie de tipul de ten si de afectiunea care trebuie tratata.

In traditia populara: tulpinile se puneau in bai contra reumatismului. Se fierbeau vrejii si frunze de nuc, apoi cele doua sucuri se amestecau si se faceau bai generale sau locale.
Fructele se striveau pe fata si se lasau sa se usuce in cazul acneei, apoi se spala pe fata cu un ceai caldut din alte plante.
Lasa un comentariu

mugen 2d fighting games

©2009-2014 Tratamente naturiste, plante medicinale, diete si cure de slabire.
  
Design si gazduire: getButterfly.
Weboy
freshlife WordPress Themes Theme Junkie