Frigiditatea

Frigiditatea, (anafrodizia, anestezia sexuala sau anorgasmia feminina) a fost definita ca absenta a libidoului sau ca imposibilitate a femeii de a ajunge la orgasm in urma unui contact vaginal cu un barbat. Prezenta acestei tulburari creeaza dificultati in viata conjugala prin absenta emotiilor erotice, a senzatiilor, la femei, facand imposibila producerea orgasmului. Perpetuarea acestei stari poate favoriza aparitia animozitatilor intre soti, fragilizand astfel interrelatiile dintre acestia si deteriorand viata familiala.

In unele situatii, pentru a masca frigiditatea de care sufera, femeile mimeaza în timpul contactului senzatia de orgasm. Frecventa frigiditatii, in functie de diversi autori, se situeaza intre 30% si 50% cu nuante si intensitati diverse în functie de caracteristicile individuale. in etiologia frigiditatii, scaderea sau absenta libidoului poate fi produsa de numeroase cauze:

Cauze fiziologice
Acestea determina absenta libidoului in perioada prepubertara si chiar pubertara pana in momentul cand se produce maturizarea psihosomatica si interesul fetei pentru barbati. Se constata o scadere progresiva a libidoului din perioada de premenopauza, cand se apreciaza a fi prezent la numai 60% din femei, pantru ca dupa instalarea menopauzei sa se intalneasca numai 20%. Deasemenea se considera fiziologica, diminuarea libidoului in timpul graviditatii si dupa nastere, cand preocuparile psihoafective ale femeii pentru copil depasesc pe cele directionate contactului.

Cauze constitutionale
Acestea sunt foarte numeroase, in functie de caracteristicile individuale ale femeii, fiind influentate de educatia in familie, in scoala, in mediul social in care acesta traieste si lucreaza. Un rol important revine primelor experiente, cand brutalitatea partenerului, agresivitatea acestuia, conditiile precare ambientale in care s-a desfasurat actul pot traumatiza psihic femeia, antrenand o diminuare, uneori definitiva, a libidoului. De asemenea, lipsa stimei si afectiunii fata de partener, frica de contactare a unor boli, mai ales venerice, teama de a ramane gravida etc., pot favoriza aparitia frigiditatii. O scadere a libidoului se citeaza si in cazul unei abstinente prelungite, la femei cu preocupari psihice foarte intense in alte domenii.

Cauze organice
Acestea pot produce o diminuare a libidoului, prin afectarea organelor genitale: leziuni vulvo-vaginale, afectiuni uterine etc., precum si prin cauze extragenitale, ca boli cronice consumptive, insuficiete ovariene, corticosuprarenale, tiroidiene etc.

Cauze farmacologice
Folosirea timp indelungat a unor medicamente, mai ales tranchilizante, neuroleptice, hiptnotice si sedative sau care au in mod secundar efecte sedative sau hiptnotice, cauzeaza frigiditate. Pe langa factorul timp, un rol deosebit revine dozelor folosite.

Absenta orgasmului favorizeaza congestia organelor genitale din cauza mentinerii fluxului de sange in structurile erectile, absentei relaxarii musculaturii si inhibarii secretiilor vaginale. in toate aceste cazuri, in timpul actului sau chiar si in timpul mersului, aceste femei prezinta dureri lombare si pelviene, precum si o stare de tensiune frecvent asociata cu senzatia de insatisfactie.

In functie de simptomatologie, frigiditatea a fost clasificata în:
1. Frigiditatea totala sau completa, caracterizata prin absenta oricarui impuls vizavi de barbati, contactul avand un caracter aproape mecanic si efectuandu-se in lipsa oricarei senzatii erotice.
2. Frigiditatea incompleta, definita ca acea forma clinica in care exista dorinta, dar nu se intensifica in timpul contactului si nu se obtine astel niciodata orgasmul.
3. Frigiditatea partiala, caracterizata printr-o dorinta normala, dar cu imposibilitatea de a ajunge la orgasm vaginal, obtinandu-se insa o stare de satisfactie asemanatoare orgasmului, in urma excitarii indelungate a organelor genitale externe si in special a clitorisului.

De asemenea, frigiditatea poate fi legata de teama de sarcina, de stangacia unirii, de factori endocrini sau de refuzul inconstient a conditiei feminine. Cam 25% din femei sunt nesatisfacute in viata. Deseori frigiditatea traduce un conflict interior pe care exploararea psihanalitica pretinde a-l preciza, dramatiza si rezolva.

In cazul in care va suspectati ca suferiti de aceasta disfunctie este bine sa va adresati unui medic pentru a elimina eventualele probleme anatomofiziologice. in cazul in care frigiditatea este de natura emotionala, singurul care va poate ajuta este un psiholog.
- anxietate, depresie, stres sau oboseala
- frica de durere, infectii sau de o posibila sarcina
- lipsa unei stimulari adecvate
- absenta lubrifierii vaginale
- modificari legate de menopauza
- leziuni ale nervilor in urma unei interventii chirurgicale sau a unui traumatism
- unele medicamente (psihotrope, antihipertensive, etc.)
- infectii ginecologice
- malformatie vaginala
- boli endocrine sau cardiovasculare
Lasa un comentariu

WordPress Blog

©2009-2014 Tratamente naturiste, plante medicinale, diete si cure de slabire.
  
Design si gazduire: getButterfly.
Premium WordPress Themes
freshlife WordPress Themes Theme Junkie