Ciubotica-cucului

Denumirea plantei: Ciubotica cucului (lat. Primula elatior) si o alta specie (lat. Primula officinalis)

Familia: Primulaceae

Denumiri populare: Aglica, Anglicel, Cinci clopotele, Cizma cucului, Tata oii, Tata vacii, Urechea ursului.

Ecologia si raspandirea:
Florile galben-aurii ale acestei specii de ciubotica-cucului raspandesc o mireasma placuta, asemanatoare mierii si formeaza o umbrela dispusa pe o tulpina inalta de 10-20 cm, care se ridica din centrul unei rozete. Aceasta varietate se mai numeste si aglica, anghelina, calce, cinci-foi, cizma-cucului, talpa-gastei, tata-caprei, tata-oii. Ea creste cu precadere pe campiile din zonele deluroase si prealpine.
Foarte raspandita Primula eliator, cunoscuta tot sub numele de ciubotica-cucului, dar si de aglici, agrisel sau tata-vacii, creste pe mai toate campiile, la margini de paduri si sub tufisuri si poarta pe tulpina inalta o umbela florala de un galben deschis, cu un parfum slab. Forta ei curativa este egala cu cea a Primulei officinalis, putand fi folosita exact in acelasi fel.
O alta subspecie, Primula auricala, cunoscuta sub denumirile de urechea-ursului, ciubotica-cucului, ciubotica-ursului, ureche-soarecelui, este o planta alpina, care se afla sub stricta ocrotire a legii, nevrand deci voie sa fie culeasa.

Perioada de vegetatie:
Inflorirea are loc in lunile aprilie-mai.

Perioada de recoltare:
Se culege rizomul cu radacini, cam pe la mijlocul toamnei, precum si florile, in miezul primaverii, indepartand pedunculii florali.

Calitati curative si actiune farmaceutica:
Antispastic, calmant, cicatrizant, hemostatic, sedativ, sudorific, fluidificator al secretiilor bronhice, emolient.

Afectiuni pentru care se recomanda:

In bronsita, pneumonie, in afectiuni renale si ale vezicii urinare, in disfunctii gastrointestinale, reumatism articular, artrita, guta, dureri de oase, hemoragii externe, rani, contuzii.
Recomandari:

Are influenta linistitoare asupra inimii si a nervilor. Prin efectul ei depurativ, elimina toate substantele toxice care duc la artrita (guta) si boli reumatice.

Mentiuni:
Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.

Mod de administrare:
- uz intern -

Ceai: intareste nervii de tonifiere a inimii, calmeaza migrena si durerile de cap pe baza nervoasa, are un efect iesit din comun asupra inflamatiei miocardului, a hidropiziei si a tendintei spre apoplexie. O fiertura de radacini, amestecata cu miere, da un ceai pentru rinichi care ajuta la eliminarea calcului vezical (pietrei la vezica).
Vinul: in afectiunile inimii putem sa-l preparam singuri primavara.
Preparare:

Infuzie: Se opareste o lingurta cu varf de plante cu 1/4 litru de apa si se lasa sa stea putin.
Vinul: Se umple o sticla de 2 litri cu flori proaspete de ciubotica-cucului (umbrelele florare intregi), fara a se indesa, iar deasupra se toarna vin alb natural, curat. Florile trebuie sa fie acoperite. Sticla se lasa, astupata usor cu un dop de pluta, sa stea 14 zile in soare. In afectiunile cardiace se ia din cand in cand cate o inghititura de vin, cardiacii pot sa bea pana la 3 linguri pline pe zi
Ceai de primavara(depurativ):
- 50 grame de ciubotica-cucului
- 50 grame de mladite de soc (muguri tineri)
- 15 grame de frunze de urzici
- 15 grame de radacini de papadie
Se foloseste o lingurita cu varf din acest amestec la 1/4 litru de apa, plantele se oparesc si se lasa sa stea 3 minute. Se beau in timpul zilei 2 cesti, inghititura cu inghititura, ceaiul se indulceste eventual cu putina miere.
Ceai pentru dormit:
- 50 grame de ciubotica-cucului
- 25 grame de flori de levantica
- 10 grame de sunatoare
- 15 grame de con de hamei
- 05 grame de radacini de odolean
Se opareste o lingurita cu varf din acest amestec cu 1/4 litru de apa si se lasa sa stea 3 minute. Ceaiul se bea foarte cald, in inghitituri mici, inainte de culcare. Se poate indulci cu putina miere dupa gust.
Contraindicatii:
Nu exista.
Lasa un comentariu

mugen 2d fighting games

©2009-2014 Tratamente naturiste, plante medicinale, diete si cure de slabire.
  
Design si gazduire: getButterfly.
WordPress Themes
freshlife WordPress Themes Theme Junkie